Paprika Chlupatá – Capsicum pubescens / Rocoto Manzano Red
Paprika chlupatá patří mezi papriky s delším vegetačním startem, je proto potřeba ji sázet mezi prvními semeny a ideálně pomoci přísvitem.
Není to však nezbytně nutné, Rocoto velice dobře snáší chlad, běžné omezení paprik na průvan a teploty pod 12 stupňů se na ni nevztahují. Je proto možné ji pěstovat ve vstupní zóně skleníků. Plody bez poškození struktury udrží i ve 4 stupních a teprve při studené nule (ne první mrazík, ale prochladnutí) začne reagovat zahozením listů. Tak i při běžném jarním termínu zasazení semen stihne dostatečně plodit. Je to však stejné jako s jinými silnostěnnými paprikami (kápiovité struktury dužiny), dlouhá vegetační doba, krátké vlny květů v celé sezóně a dlouhá doba zrání plodů. Pokud tedy máte možnost, doporučuji této paprice na startu pomoci.
Kromě této skvělé odolnosti je to paprika s víceletým příběhem. Při pěstování v nádobách na balkóně je možné ji přenést do interiéru a přes zimní měsíce si užít dozrávající plody. Při pěstování ve skleníku co nepromrzá, se vám rocoto odvděčí odolnou dlouhověkostí a mohutným vzrůstem plným plodů.
Kromě těchto zcela vyjímečných vlastností má i jiná semena než většina ostatních paprik. Jsou tmavá a robusní (až bych řekl macatější).
Paprika chlupatá má velice proměnlivou škálu pálivosti. Začíná na cca 50 tisíc SHU, ale umí pálit i mnohonásobě víc. Pro zpracování proto určitě používejte rukavice a i první ochutnání je lepší opatrně.
Mám malé sazeničky paprik, které mají načervenalý rub listů. Mohlo by se jednat o papriku chlupatou ?
Děkuji z odpověď.
Josef Bradáč
bradac@ag14.cz